محققان سوئدی هشدار میدهند که دیابت ممکن است مغز را تا ۴ سال پیرتر کند، اما تغییرات سالم در سبک زندگی میتواند از پیری عصبی جلوگیری کند.
«ابیگیل داو»، سرپرست تیم تحقیقاتی از مؤسسه کارولینسکا در استکهلم، توضیح داد: «مغزی که از سن تقویمی فرد پیرتر است، ممکن است نشانهای از انحراف از روند طبیعی پیری باشد و میتواند به عنوان یک هشدار اولیه برای زوال عقل در نظر گرفته شود.»
از سوی دیگر، داو افزود: «نکته مثبت این است که افراد مبتلا به دیابت ممکن است بتوانند با اتخاذ سبک زندگی سالم، از سلامت مغز خود محافظت کنند.»
دیابت نوع ۲ از دیرباز به عنوان یکی از عوامل خطر زوال عقل شناخته شده است. با این حال، تأثیر پیشدیابت و دیابت بر سلامت مغز در افرادی که هنوز دچار زوال عقل نشدهاند، تا کنون بهطور کامل بررسی نشده بود.
مطالعه جدید با استفاده از اسکنهای MRI مغزی بیش از ۳۱۰۰۰ فرد بین ۴۰ تا ۷۰ سال که در یک پایگاه داده بریتانیایی ثبت نام کرده بودند، این مسئله را بررسی کرد. داو و همکارانش از فناوری هوش مصنوعی برای تعیین «سن مغزی» نسبی هر فرد استفاده کردند.
نتایج نشان داد افرادی که در مرحله پیشدیابت بودند، بهطور متوسط نیم سال مغز پیرتری نسبت به افراد سالم داشتند. این اختلاف برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ به ۲ تا ۳ سال افزایش یافت. اما در افرادی که دیابت آنها بهخوبی کنترل نمیشد، مغز تا ۴ سال پیرتر از افراد بدون دیابت بود.
با این حال، مطالعه همچنین نشان داد که افرادی که فعالیت بدنی داشتند و از سیگار و مصرف الکل پرهیز میکردند، کمتر دچار پیری زودرس مغز میشدند.
داو بیان کرد: «با توجه به شیوع بالای دیابت نوع ۲ در جوامع، امیدواریم که تحقیقات ما بتواند به پیشگیری از اختلالات شناختی و زوال عقل در افراد مبتلا به دیابت و پیشدیابت کمک کند.»