ارتباط میان ام اس و سرطان: یافتههای جدید
تحقیقات اخیر از تیمی از محققان دانشگاه رن فرانسه نشان داده است که برخی از سرطانها در افراد مبتلا به ام اس (Multiple Sclerosis) با شیوع بیشتری دیده میشوند. این سرطانها شامل سرطان مثانه، مغز و دهانه رحم هستند. با این حال، افزایش خطر ابتلا به این سرطانها نسبتاً کم گزارش شده است.
«امانوئل لیری»، نویسنده اصلی این مطالعه، اظهار داشت: «افراد مبتلا به ام اس به دلیل نظارت مکرر بر وضعیت سلامتی خود تحت آزمایشات بیشتری قرار میگیرند که این امر احتمال تشخیص زودتر بیماریهای دیگر از جمله سرطان را افزایش میدهد. همچنین، ارتباط بین ام اس و برخی از انواع سرطان میتواند بسته به نوع سرطان و سن فرد متفاوت باشد.»
نتایج تحقیقات: افزایش خطرات اندک اما مهم
این مطالعه که دادههای یک دهه از پایگاه ملی مراقبتهای بهداشتی فرانسه را بررسی کرده است، میزان ابتلا به سرطان در بیش از ۱۴۱ هزار بیمار مبتلا به ام اس و ۵۶۳ هزار فرد بدون این بیماری را مقایسه کرده است. تمام شرکتکنندگان در مطالعه حداقل سه سال قبل از آغاز پژوهش فاقد سرطان بودند و به طور متوسط به مدت هشت سال تحت پیگیری قرار گرفتند. در این مدت حدود ۴۰ هزار نفر به سرطان مبتلا شدند.
نتایج نشان داد که خطر ابتلا به سرطان در افراد مبتلا به ام اس ۶ درصد بیشتر از افرادی است که این بیماری را ندارند. بیشترین افزایش خطر مربوط به سرطان مثانه (۷۱٪)، تومورهای مغزی (۶۸٪) و سرطان دهانه رحم (۲۴٪) بود.
کاهش خطر برخی از سرطانها در افراد مبتلا به ام اس
در عین حال، محققان دریافتند که افراد مبتلا به ام اس ۲۰ درصد کمتر به سرطان پروستات، ۱۰ درصد کمتر به سرطان روده بزرگ، و ۹ درصد کمتر به سرطان سینه مبتلا میشوند. این یافتهها نشان میدهد که ام اس ممکن است بر برخی از انواع سرطان تأثیر متفاوتی داشته باشد.
عوامل مؤثر بر افزایش خطر سرطان در بیماران ام اس
دکتر لیری درباره سرطانهای مغزی توضیح داد که این افزایش خطر میتواند تا حدی ناشی از تشخیص زودهنگام باشد، زیرا افراد مبتلا به ام اس بهطور مداوم تحت اسکنهای مغزی قرار میگیرند و این ممکن است منجر به شناسایی سرطانها در مراحل اولیه شود. در مورد سرطان مثانه و دهانه رحم، لیری اشاره کرد که عفونتهای مکرر دستگاه ادراری و استفاده از داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی ممکن است عوامل مهمی در افزایش خطر این سرطانها باشند.
محدودیتهای مطالعه و پیامدهای آن
با این حال، محققان تأکید میکنند که این مطالعه از نوع مشاهدهای بوده و نمیتواند به طور قطع ثابت کند که ام اس مستقیماً باعث سرطان میشود یا به پیشگیری از آن کمک میکند. این پژوهش تنها نشاندهنده برخی ارتباطات خاص میان این بیماری و سرطان است که نیاز به مطالعات بیشتر و دقیقتر دارد.