رژیمهای غذایی ضد التهابی که شامل موادی مانند سبزیجات، میوهها، غلات کامل، ماهی و لوبیا هستند، میتوانند خطر ابتلا به زوال عقل را کاهش دهند. این رژیمها که با عنوان رژیمهای سالم برای قلب نیز شناخته میشوند، شامل رژیمهایی مانند رژیم مدیترانهای میشوند.
در یک مطالعه بلندمدت که بیش از ۸۴٬۰۰۰ سالمند را به مدت ۱۲ سال پیگیری کرد، مشخص شد که افرادی که از رژیم غذایی ضد التهابی پیروی میکردند، ۲۱ درصد کمتر از افرادی که رژیم غذایی ناسالم با محتوای بالای گوشت قرمز، تخممرغ، لبنیات و غذاهای فرآوری شده داشتند، به زوال عقل مبتلا شدند.
به گفته ابیگیل داو، سرپرست تیم تحقیق از مرکز تحقیقات پیری در مؤسسه کارولینسکا در استکهلم، وقتی بهطور خاص افراد مسنی که به بیماریهایی مانند بیماری قلبی یا دیابت مبتلا بودند بررسی شدند، مشخص شد که رعایت رژیم غذایی ضد التهابی خطر زوال عقل را تا ۳۱ درصد کاهش میدهد.
اسکنهای MRI مغزی زیرمجموعهای از بیش از ۹٬۰۰۰ نفر از شرکتکنندگان نیز نشان داد که رژیم غذایی سالم اثرات مفیدی بر سلامت عصبی دارد.
این تحقیق بر اساس دادههای موجود در بانک اطلاعاتی بریتانیا انجام شده است که سالها سلامت بزرگسالان بریتانیایی را ردیابی کرده است. در این مطالعه جدید، بیش از ۸۴٬۰۰۰ نفر زیر ۶۰ سال که هنگام ورود به پایگاه داده بین سالهای ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۰ فاقد زوال عقل بودند، مورد بررسی قرار گرفتند.
در طول ۱۲.۴ سال پیگیری، ۱۵۵۹ نفر (۱.۹٪) از شرکتکنندگان به زوال عقل مبتلا شدند. دادههای مربوط به رژیم غذایی نشان داد که خطر زوال عقل در بین افرادی که به رژیم ضد التهابی پایبند بودند، بهطور قابل توجهی کمتر بود.
محققان همچنین اشاره کردند که تغییرات مغزی که نشاندهنده افزایش احتمال ابتلا به زوال عقل بود، در اسکنهای MRI افرادی که رژیم غذایی پیش التهابی داشتند، بیشتر مشاهده شد.
داو توضیح میدهد: «یکی از دلایل احتمالی نتایج ما این است که رژیم غذایی ضد التهابی میتواند التهاب سیستمیک را کاهش دهد، بهویژه در افرادی که به بیماریهای قلبی عروقی یا متابولیک مبتلا هستند، و در نتیجه پیشرفت زوال عقل را کند کند.»