تحقیقات جدید نشان میدهد که پیروی از رژیم غذایی MIND به مدت ۱۰ سال میتواند بهطور قابل توجهی خطر ابتلا به مشکلات شناختی مانند اختلالات فکری، حافظه و تمرکز را کاهش دهد.
دکتر راسل ساویر، سرپرست تیم تحقیقاتی از دانشگاه سینسیناتی، بیان میکند: «با افزایش تعداد افراد مبتلا به زوال عقل به دلیل پیری جمعیت، یافتن راهکارهایی که بتوانند از پیشرفت اختلالات شناختی جلوگیری کنند، بسیار مهم است. هدف ما بررسی این موضوع بود که آیا رژیم غذایی میتواند بر کاهش خطر اختلالات شناختی در افراد تأثیرگذار باشد یا خیر.»
رژیم غذایی MIND چگونه به سلامت مغز کمک میکند؟
رژیم غذایی MIND ترکیبی از رژیم مدیترانهای و رژیم غذایی DASH است که تمرکز اصلی آن بر کاهش فشار خون است. این رژیم شامل ۹ گروه غذایی مفید برای سلامت مغز است:
- سبزیجات برگ سبز
- سایر سبزیجات
- آجیل
- انواع توتها
- لوبیا
- غلات کامل
- غذاهای دریایی
- مرغ
- روغن زیتون
در مقابل، رژیم غذایی MIND مصرف ۵ گروه غذایی ناسالم را به شدت محدود میکند که شامل موارد زیر است:
- گوشت قرمز
- کره و مارگارین
- پنیر
- غذاهای سرخشده و فستفود
- شیرینیها
به گفته دکتر ساویر، رژیم MIND تمامی عناصر کلیدی برای کاهش التهاب سیستمیک، بهبود میکروبیوم روده، بهبود مقاومت به انسولین و کاهش چربیهای خون را داراست. این ویژگیها به حفظ سلامت مغز و کاهش خطر زوال عقل کمک میکنند.
جزئیات مطالعه:
در این تحقیق، بیش از ۱۴,۰۰۰ نفر شرکت داشتند. در ابتدا و پس از ۱۰ سال، از شرکتکنندگان در مورد رژیم غذاییشان پرسیده شد و آزمایشهایی مانند نوار قلب، اندازهگیری فشار خون و آزمایش خون انجام گرفت. سپس محققان به رژیم غذایی هر فرد امتیاز دادند، بر اساس میزان پایبندی آنها به اصول رژیم MIND.
نتایج نشان داد کسانی که با دقت بیشتری از رژیم غذایی MIND پیروی میکردند، نسبت به سایر افراد، ۴ درصد کمتر در معرض مشکلات حافظه و تفکر بودند. این تأثیر حتی با در نظر گرفتن عواملی مانند ورزش، تحصیلات، سیگار کشیدن، شاخص توده بدنی، شرایط پزشکی، سن، اضطراب و افسردگی نیز پابرجا بود.
تفاوت اثرگذاری در زنان و مردان:
این مطالعه همچنین نشان داد که زنان نسبت به مردان از مزایای بیشتری برخوردار بودند؛ زنان با پیروی از رژیم غذایی MIND، ۶ درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به اختلالات شناختی قرار گرفتند.
دکتر ساویر در یک بیانیه خبری اعلام کرد: «این یافتهها نیازمند بررسیهای بیشتر هستند، بهویژه برای درک تأثیرات متفاوت آن بین زنان و مردان. اما بسیار هیجانانگیز است که بدانیم تغییرات ساده در رژیم غذایی میتواند خطر ابتلا به مشکلات شناختی را کاهش دهد و یا به تأخیر بیاندازد.»