التهاب معده یک وضعیت سلامتی رایج است که ناشی از التهاب لایه داخلی معده است و علائم مختلفی مانند تهوع، استفراغ، اسهال و درد شکم را ایجاد می کند. این وضعیت زمانی رخ می دهد که لایه داخلی معده التهابی و بزرگ شده است و ممکن است باعث تقرحات در لایه داخلی معده شود.
عوامل مختلفی مانند باکتری های روده، عفونت ویروسی، عفونت باکتریایی، استرس، تغییرات در رژیم غذایی، سیگار کشیدن و مصرف برخی داروها ممکن است باعث تهاجم معده شوند. عوامل خطر این وضعیت مانند مصرف بیش از حد الکل، سابقه خانوادگی ابتلا به التهاب معده نیز وجود دارد.
درمان التهاب معده با استفاده از ضد باکتری، ضد درد و آنتی بیوتیک ها، تغییر سبک زندگی و رژیم غذایی امکان پذیر است. با اجتناب از مواد غذایی حساسیت زا و تحریک کننده معده، اجتناب از سیگار کشیدن و کاهش مصرف الکل، تغذیه مناسب و متعادل می توان علائم را کاهش داد. در برخی موارد، بیمار نیاز به جراحی برای درمان التهاب معده دارد.
این در حالی است که تغییر عادات غذایی در کنار برخی از درمانهای خانگی ساده، میتواند متوسل شدن به داروها را کاهش داده و التهاب معده را از بین ببرد. بنابر اعلام دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، با مصرف ۸ ماده غذایی میتوانید التهاب معده خود را از بین ببرید.
میخک: نوشیدن ۲۰ قطره از عصاره میخک همراه با نیم لیوان آب، هر روز صبح با معده خالی یک راه موثر برای مبارزه با نفخ شکم و از بردن التهاب معده است. میخک میتواند ترشح مایع گوارشی را تحریک کند که این امر به حرکت غذا در طول لوله گوارش و تجزیه مواد غذایی دیر هضم مانند پروتئینها، چربیها و نشاسته کمک میکند.
آب لیمو: لیمو دارای خواص قلیایی است و این یعنی مصرف لیمو میتواند اسید معده را خنثی کند. اسید معده خود آغازگر بسیاری از مشکلات گوارشی است. نوشیدن یک لیوان آب لیموی گرم با معده خالی و در اوایل صبح برای دستگاه گوارش بسیار مفید است.
رازیانه: در برخی فرهنگها، افراد عادت دارند که تقریبا بعد از هر وعده غذایی دانه رازیانه را بجوند. دانه رازیانه به شکسته شدن و تجزیه غذاها در معده کمک کرده و سرعت هضم را افزایش میدهد، به همین دلیل سریعا نفخ را مهار میکند. رازیانه بنا بر بسیاری دلایل، دمنوشی فوق العاده برای دوران قاعدگی محسوب میشود. طعم رازیانه مشابه طعم شیرین بیان بوده با این تفاوت که از آن خوش طعمتر است. این گیاه به خاطر طعم و مزیتهایی که برای گوارش دارد معمولا در آشپزی ایتالیایی استفاده میشود.
دارچین: دارچین به عنوان ادویهای برای کاهش قندخون بالا شناخته شده است، اما این ادویه همچنین برای سرعت دادن به هضم، تجزیه مواد غذایی و برطرف کردن نفخ نیز فوق العاده موثر است. دارچین به هضم هر غذایی که شما میخورید کمک میکند، بنابراین اضافه کردن آن به غذاها راهی مطمئن برای جلوگیری از نفخ از همان ابتدا است. هرچند، طعم دارچین با هر غذایی متناسب نیست، ولی در عوض میتوانید آن را بعد از غذا یا هر زمانی از روز با چای گرم میل کنید.
نعناع: نعناع یکی از بهترین گیاهان برای جلوگیری از نفخ است. نعناع هم به شکسته شدن غذاها در معده شما کمک کرده، حالت تهوع را از بین برده و نفخ را کاهش میدهد. این گیاه همچنین مزاج شما را تقویت کرده که این امر میتواند ترشح آنزیمهای هضمی را تحریک کند.
بابونه: نوشیدن دم کرده آن شبها قبل از خواب، بعد از شام یا هر زمان دیگری در طول روز و مخصوصا هنگامی که استرس دارید، بسیار سودمند است. استرس هضم غذاها را متوقف میکند، نفخ را افزایش میدهد و میتواند باعث حالت تهوع شود.
مصرف آنتی اکسیدانها: مواد غذایی غنی از آنتی اکسیدان به مبارزه با التهاب شکم میروند و تحقیقات نشان داده مصرف روزانه ۲ تا ۴ وعده آنتی اکسیدان موجود در زغال اخته، سیب، پیاز، سیر، کرفس و … منجر به از بین رفتن علائم نفخ نیز خواهد شد. این خوراکیها همچنین حاوی “فلاونوئیدها” برای جلوگیری از رشد “هلیکوباکترپیلوری” هستند.
خوردن فیبر کافی: یک رژیم غذایی غنی از فیبر به هضم موثرتر مواد غذایی و کاهش التهاب معده کمک میکند. سبزیجات و میوهها، غلات کامل، آرد کامل و برنج قهوهای غنی از فیبر هستند.