یک مطالعه نشان میدهد که رژیم غذایی سرشار از سبزیجات، حبوبات و غذاهای دریایی در مقایسه با رژیمهای غذایی سرشار از غلات کامل، شیر، میوهها یا گوشتهای فرآوریشده بهطور قابلتوجهی خطر عوارض جانبی قلبی عروقی را در مردان بالای ۷۵ سال کاهش میدهد.
حققان از رویکرد رژیم غذایی پسینی شامل الگوهای غذایی مشتقشده تجربی برای بررسی پیامدهای قلبی عروقی رژیمهای غذایی مختلف در مردان بالای 75 سال استفاده کردند. گروه مطالعه آنها شامل 539 مرد با مشکلات قلبی عروقی عمده بود. رویدادها (MACE) نمرات موجود است. تجزیه و تحلیل آماری رابطه رژیم غذایی شرکتکنندگان با امتیازات MACE نشان داد که سبزیجات، حبوبات، غذاهای دریایی در مقایسه با رژیمهای غذایی متشکل از غلات سبوسدار، شیر، دیگر میوهها یا گوشتهای فرآوریشده سبزیجات نشاستهای به طور قابل توجهی باعث بهبود سلامت قلبی عروقی و کاهش خطر MACE میشوند.
سن، بیماری های قلبی عروقی و نقش رژیم غذایی
بیماری های قلبی عروقی (CVDs) یک اصطلاح چتر برای اختلالات قلب و عروق خونی است. آنها شامل بیماری عروق کرونر قلب (CHD)، بیماری عروق مغزی، و بیماری روماتیسمی قلبی هستند و برای پیشبینی رویدادهای نامطلوب قلبی عروقی (MACE) عمل میکنند. بیماری های قلبی عروقی عامل اصلی مرگ و میر جهانی انسان ها هستند و به طور نگران کننده ای، شیوع آنها در حال افزایش است. ترکیبی از انتخاب های غذایی نامناسب و افزایش سبک زندگی بی تحرک منجر به دو برابر شدن تعداد موارد CVD از 271 میلیون در سال 1990 به بیش از 523 میلیون در سال 2019 شده است که تخمین زده می شود این شرایط سالانه جان بیش از 17.9 میلیون نفر را بگیرد.
تحقیقات گسترده تأثیرات سبک زندگی و رفتارهای سلامتی قابل اصلاح را بر CVD و MACE نشان داده است. خواب، فعالیت بدنی و رژیم غذایی به دلیل اثرات دوگانه سببی و محافظتی بر سلامت قلب و عروق مورد توجه ویژه قرار گرفته اند. جالب توجه است، مطالعات اخیر نشان می دهد که سن ممکن است در پاسخ فیزیولوژیکی افراد به مداخلات رفتاری سلامت، به ویژه رژیم غذایی، نقش داشته باشد.
هدف این مطالعه حاضر ارزیابی ارتباط بین الگوهای غذایی و معیارهای MACE در مردان بزرگسال استرالیایی بالای 75 سال است. این گروه نمونه مطالعه از پروژه سلامت و پیری در مردان کنکورد (CHAMP)، یک گروه اپیدمیولوژیک آینده نگر که پیری در مردان را بررسی می کند و از 1705 مردی که در طول موج اول (2005-2007) مطالعه CHAMP استخدام شدند، 794 مرد در طول موج سوم (2010-2013) به مشارکت ادامه دادند، که طی آن زمان جمع آوری داده های غذایی انجام شد. از این تعداد، 782 دارای داده های تاریخچه پزشکی و MACE بودند و در آنالیزهای اولیه گنجانده شدند. پیگیری شرکتکنندگان بهمدت میانگین 3/5 سال انجام شد.
این یافتهها مزایای رژیم غذایی «سبزیجات، حبوبات، غذاهای دریایی» را بهویژه در مردان مسن بالای ۷۵ سال نشان میدهد و ممکن است مبنایی برای تحقیقات آینده با هدف ارزیابی تفاوتهای بین پاسخهای غذایی افراد جوانتر و مسنتر باشد.