دکتر اسماعیل زاده، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، در بحث درمورد اهمیت مصرف لبنیات و کاهش خطر پوکی استخوان توضیحاتی ارائه داد. او بیان کرد که پوکی استخوان یک اختلال اسکلتی است که با کاهش تراکم معدنی استخوان (BMD) و استحکام استخوان همراه است و میتواند منجر به افزایش خطر شکستگی گردد.
دکتر زاده، با اشاره به دو نوع پوکی استخوان، یعنی پوکی استخوان اولیه و ثانویه، توضیح داد: اگر پوکی استخوان به دلیل علتهایی مانند افزایش سن رخ دهد، آن را پوکی استخوان اولیه مینامیم. اما اگر عللی همچون سبک تغذیه، کمبود مواد مغذی، و بیماریهای مختلف به آن انجام دهند، آن را پوکی استخوان ثانویه مینامیم.
وی اظهار کرد: عواملی همچون سبک و عادات تغذیهای، سیگار، استرس، آلودگی هوا، سن بالاتر، فعالیت بدنی کم و بیماریهای همزمان به عنوان عوامل خطر ابتلاء به پوکی استخوان محسوب میشوند.
درباره شیوع پوکی استخوان در ایران، او تاکید کرد: بیش از ۶۰ درصد افراد بالای ۵۰ سال در ایران با این بیماری دست و پنجه نرم میکنند. آمار نشان میدهد که از هر ۲ زن یک نفر و از هر ۴ مرد یک نفر در سنین بالای ۵۰ سال شکستگی ناشی از پوکی استخوان را تجربه میکنند.
دکتر زاده بیان کرد: کمبود مواد مغذی اساسی مانند کلسیم، فسفر و پروتئین از عوامل تأثیرگذار در ابتلاء به پوکی استخوان است. این مواد مغذی در محصولات لبنیات موجود بوده و مصرف روزانه شیر، ماست یا کشک میتواند تأثیر مثبتی در تقویت استخوانها داشته باشد.