مطالعهای جدید نشان میدهد که مصرف مکملهای روغن ماهی ممکن است خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی (CVD) و سکته را در افراد سالم افزایش دهد. در حالی که این مکملها برای افرادی که قبلاً به CVD مبتلا هستند، مفید بودهاند، اما به نظر میرسد که خطرات مصرف آنها برای افراد سالم بیشتر از فواید آنها است.
توصیه کارشناسان به افراد سالم
کارشناسان توصیه میکنند که افراد سالم از مصرف مکملهای روغن ماهی خودداری کنند و به جای آن، یک رژیم غذایی سالم برای قلب که شامل منابع طبیعی امگا 3 مانند ماهیهای چرب است، را دنبال کنند. ماهیهای چربی مانند سالمون، ماهی خالمخالی و قزلآلا، حاوی دو اسید چرب امگا 3 مهم هستند که بدن انسان به آنها نیاز دارد ولی نمیتواند آنها را تولید کند: دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) و ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA).
نتایج مطالعه BMJ Medicine
در مطالعهای بزرگ و طولانی مدت که در 21 می 2024 در مجله BMJ Medicine منتشر شد، محققان دریافتند که استفاده منظم از روغن ماهی ممکن است خطر ابتلا به بیماری قلبی و سکته را در افراد سالم افزایش دهد. این مطالعه شامل 415,737 نفر از مطالعه UK Biobank بود که بیش از نیمی از آنها زن بودند و سنشان بین 40 تا 69 سال بود.
نتایج کلیدی مطالعه
- افزایش خطر برای افراد سالم: در میان افرادی که در شروع مطالعه هیچ CVD شناخته شدهای نداشتند، مصرف منظم مکملهای روغن ماهی با 13 درصد افزایش خطر ابتلا به فیبریلاسیون دهلیزی و 5 درصد بیشتر در معرض خطر سکته مغزی همراه بود.
- کاهش خطر برای افراد مبتلا به CVD: در افرادی که در ابتدای مطالعه CVD داشتند، مصرف منظم روغن ماهی به کاهش 15 درصدی خطر پیشرفت از فیبریلاسیون دهلیزی به حمله قلبی و 9 درصد کاهش خطر پیشرفت از نارسایی قلبی تا مرگ کمک کرد.
خلاصه
روغن ماهی که از ماهیهای چربی مانند سالمون، ماهی خالمخالی و قزلآلا استخراج میشود، به دلیل اثرات ضد التهابی آن برای افراد مبتلا به بیماریهای قلبی عروقی، فشار خون بالا، چربیهای غیرطبیعی و آرتریت روماتوئید توصیه میشود. با این حال، مطالعه اخیر نشان میدهد که مصرف این مکملها برای افراد سالم میتواند خطرناک باشد و توصیه میشود که به جای آن، یک رژیم غذایی سالم شامل منابع طبیعی امگا 3 دنبال شود.